BTW vad vet du om HPV?

Ja, vad vet du om HPV-vaccinet? Visste du t.ex om högkostnadsskyddet som gäller för dig som ännu inte är 27 år fyllda? Alltså det gäller ända fram till dagen innan du fyller 27! Jag tycker personligen att detta är väldigt generöst och bra gjort av Sverige. Att kunna erbjuda ett vaccin till kvinnor som kan skydda mot olika typer av HPV-relaterade sjukdomar däribland livmoderhanlscancer och kondylom. Inget vaccin är 100% så man ska alltid tänka på att skydda sig extra - if you know what I mean?!
 
Jag har själv tagit det här vaccinet första året som man kunde ta det så jag har faktiskt gjort "reklam" för detta ett par år redan och jag kommer att fortsätta göra det! Jag tror jag var 16 när jag tog min första spruta och det var min mamma som fått en brochyr i posten om vaccinet som hon BUMS skrev på och gick till sjukan med mig, haha. Glad är jag för det! Jag rekommendrade det till mina vänner som också tagit det och de har i sin tur tagit det så de alldra flesta av tjejerna i min kompiskrets har alla tagit vaccinet!
 
Jag var faktiskt med om några fruktansvärda veckor i somras, som tärde ganska mycket på mig. Jag bär nästan alltid tighta braller och som de flesta tjejer vet så kan det tendera i att man får svamp. Alla kvinnor får det minst en gång i livet, speciellt efter att man fött barn är vanligt. Så jag började självbehandla mig själv (för att jag haft det förut) men det gav inte med sig... Så jag vände mig till vårdcentralen där det visade sig att jag hade tre olika svampliknande infektioner som livnärde sig på varandra (svamp är INTE en könssjukdom, vill vara noga med att anmärka det...). Jag hade fruktansvärt ont och var sängliggandes i nästan tre veckor.
 
I samband med kontrollen konstaterades det att jag hade en liten spricka på min livmoderhalstapp och detta togs mycket allvarligt på. Som tur var så var det ingen cancer men infektionen förvred synen på cellerna så man ville göra nya prover när jag läkt. När jag sedan var färdigläkt efter fyra veckor så stod det klart att jag var frisk som en nötkärna och mina cellprover visade normala värden.. Nu var det bara svampen som torkat ut livmoderhalstappen vilket orsakade sprickan. Men mina tidigare reslutat hade varit onormala (obs, säger inte att jag hade cellförändringar bara att reslutatet visade att cellerna inte riktigt var som de skulle) så jag ska på återbesök till jul för att bara extra checka! Inget jag oroar mig för då mitt senaste resultat var fläckfritt! Just därför är jag oerhört tacksam över att min mamma tvingade mig att ta sprutorna... för man vet aldrig vad sprickan kunde ha varit för något. Vem vet, vaccinet kanske redan hade slagit bort det onda när jag tog mina prover?
 
mitt paket är hemma i Malung så denna bild har jag lånat från tamponsforfree.se
 
Så till alla er tjejer där ute, alla mammor och alla mammor som har döttrar - vaccinera er, det kan rädda era liv. Det är värt varenda slant att kunna ha gjort vad man kan för att skydda sin kropp!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0